שירות לקוחות:
שליח עד הבית חינם בקנייה מעל 250 שקלים!

שום שחור מומלץ – יתרונות, תופעות לוואי ומחקרים

 שום שחור מיוצר על ידי תסיסה של ראשי שום שלמים בטמפרטורה ולחות ספציפית למשך תקופת זמן מסוימת. תהליך זה גורם לשום לקבל מראה שחור ומקורמל ולפתח טעם מעט מתוק ומרקם רך ודביק. במשך מאות שנים, הוא נצרך ביפן, דרום קוריאה ותאילנד. הוא צבר פופולריות בשנים האחרונות בשל טעמו הייחודי והיתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים שלו וכיום משתמשים בו בכל העולם. שפים משתמשים בו כדי להוסיף טעמים ייחודיים למתכוני דגים, עוף, ריזוטו ומרקים.

ערכים תזונתיים של שום שחור

שום שחור מכיל מנה מרוכזת של נוגדי חמצון, כאשר כמה מחקרים מראים שהוא עשוי להכיל אפילו יותר מאשר שום רגיל. בהשוואה לשום טרי, הוא גם מעט יותר גבוה בקלוריות, שומן וסיבים, בתוספת נתרן וברזל, וקצת נמוך יותר בפחמימות וויטמין C.

שתי כפות שום שחור מכילות כ:

  • 40 קלוריותשום שחור מקולף
  • 4 גרם פחמימות
  • 1 גרם חלבון
  • 2 גרם שומן
  • 1 גרם סיבים תזונתיים
  • 160 מיליגרם נתרן (7% מהמינון היומי המומלץ)
  • 0.64 מיליגרם ברזל (4% מהמינון היומי)
  • 2.2 מיליגרם ויטמין סי (4% מהמינון היומי)
  • 20 מיליגרם סידן (2% מהמינון היומי)

לשם השוואה, שתי כפות שום חי מכילות כ:

  • 25 קלוריות
  • 5.6 גרם פחמימות
  • 1 גרם חלבון
  • 0.1 גרם שומן
  • 0.4 גרם סיבים תזונתיים
  • 5.2 מיליגרם ויטמין סי (9% מהמינון היומי)
  • 30 מיליגרם סידן (3% מהמינון היומי)
  • 0.3 מיליגרם ברזל (2% מהמינון היומי)
  • 3 מיליגרם נתרן

היתרונות הבריאותיים של שום שחור

תומך בבריאות הלב

אחד מיתרונות הידועים ביותר של השום השחור הוא יכולתו להגן ולשפר את בריאות הלב. הוא עשיר בנוגדי חמצון, שיכולים לסייע בהפחתת מתח חמצוני ודלקת בגוף, שניהם קשורים למחלות לב. בנוסף, נמצא ששום שחור מסייע בהורדת לחץ הדם והפחתת רמות הכולסטרול, שהם גם גורמי סיכון למחלות לב.

מחקרים הראו ששום שחור עשוי להפחית אינדיקטורים למחלות לב, כולל רמות בדם של כולסטרול כללי, כולסטרול LDL (רע) וטריגליצרידים.[1]

מחקר אחר נתן ל-60 אנשים עם כולסטרול גבוה 6 גרם של תמצית שום שחור או פלצבו מדי יום במשך 12 שבועות. שום שחור הגביר את הכולסטרול HDL (הטוב) והפחית סמני מחלות לב פוטנציאליים.[2]

תומך במערכת החיסון

שום שחור מכיל רמות גבוהות של אליצין, תרכובת שנמצאת גם בשום טרי והוכחה כבעלת תכונות מחזקות מערכת החיסון. אליצין ידוע כבעל תכונות אנטיבקטריאליות ואנטי-ויראליות, והוא עשוי לסייע בהגנה מפני זיהומים.

בנוסף, נוגדי החמצון המצויים בשום שחור משפרים את החסינות על ידי מאבק ברדיקלים חופשיים, הפחתת דלקת ומניעת נזק חמצוני לתאים. תכונה זו נמצאת גם בעשב חיטה.

מחקר משנת 2012 העריך את ההבדלים בין שום שחור לשום גולמי ואת ההשפעות של כל אחד על תפקוד מערכת החיסון.[3] השום השחור הציג תכונות אנטי-סרטניות ונוגדות חמצון חזקות יותר. יתרונות אלה לחיזוק המערכת החיסונית עשויים להיות בעלי השפעות מרחיקות לכת על מספר היבטים של בריאות ועשויים לסייע בטיפול במצבים בריאותיים שונים, החל מאלרגיות ועד למחלות אוטואימוניות וזיהומים חריפים.

עשוי לשפר את התפקוד הקוגניטיבי

כמו לאוכמניות כחולות רודיולה וכורכומין, גם לשום שחור נמצא יתרונות פוטנציאליים לתפקוד קוגניטיבי. הוא מכיל מספר תרכובות שעשויות לסייע בהגנה על המוח מפני נזקים הנגרמים מלחץ חמצוני ודלקתיות, שתיהן קשורות לירידה קוגניטיבית. 

מדענים מציעים שהצטברות של תרכובת חלבון בשם בטא עמילואיד גורמת לדלקת במוח שמגבירה את הסיכון למחלת אלצהיימר.[4] מחקר אחד מצא ששום שחור יכול להפחית את דלקת המוח הנגרמת על ידי בטא עמילואיד ואפילו לשפר את הזיכרון לטווח קצר.[5]

עוזר להילחם בגידולי סרטן

מחקר משנת 2014 הראה שתמצית שום שחור הצליחה להרוג ולהפחית ביעילות את הצמיחה של תאי סרטן המעי הגס.[6] באופן דומה, מחקר נוסף דיווח שתמצית שום שחור הפחיתה גם את הצמיחה והתפשטות של תאי לוקמיה.[7]

חוקרים מאמינים שההשפעות האנטי-סרטניות של שום שחור נובעות מהתרכובות נוגדות החמצון שלו. התרכובות הפנוליות, במיוחד, גבוהות משמעותית בשום שחור מאשר שום גולמי. המרכיבים של שום שחור נקשרו להפחתת סמני הגידול ועוזרים לבלום הצטברות של רדיקלים חופשיים כדי לעכב את הצמיחה והתפשטות של תאים סרטניים בגוף. נוכל למצוא תכונה דומה בשן הארי.

תוספי שום שחור

תוספי שום שחור הפכו פופולריים יותר ויותר כדרך להשיג את היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים של שום שחור בצורה מרוכזת. תוספים אלה מגיעים בדרך כלל בצורה של קפסולות או טבליות ועשויים מתמצית שום שחור, שנוצרת על ידי עיבוד וריכוז התרכובות הפעילות המצויות בשום שחור.

היתרון העיקרי של תוספי שום שחור הוא שהם מספקים מקור מרוכז יותר לתרכובות הפעילות המצויות בשום שחור מאשר בשיני שום שחור שלמות. זה יכול להקל על צריכת המינון המומלץ עבור יתרונות בריאותיים ספציפיים.

עם זאת, חשוב לציין כי קיים מחקר מוגבל על היעילות של תוספי שום שחור, שכן חלק ניכר מהמחקר הקיים נערך באמצעות שיני שום שחור שלמות. בנוסף, תהליך הייצור המשמש ליצירת תוספי שום שחור עשוי להשפיע על הכמות והעוצמה של התרכובות הפעילות שהם מכילים.

כמו עם כל תוסף, חשוב להתייעץ עם הרופא שלכם לפני הוספת תוספי שום שחור לתזונה. 

מחקרים:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S027153171100087X 
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24976429/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22260639/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25371168/ 
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28054940/ 
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917757/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3988500/ 
מיכאל
מיכאל

מיכאל הוא מאמן כושר אישי מנוסה שעבד עם עשרות לקוחות ועזר להם לשפר את הרגלי התזונה שלהם, להכנס לכושר ולרדת במשקל.

אולי יעניין אותך...
kosher food
אוכל כשר בחו”ל

לאנשים רבים, כשרות אינה רק עניין של דת, אלא אורח חיים. כשמדובר בנסיעות לחו”ל, עמידה בכללי הכשרות יכולה להפוך לאתגר משמעותי. רבים מוצאים עצמם מתמודדים

מלון פארק מים
מלונות שאפשר לאכול בהם בריא

בעולם המהיר של היום, חופשות מציעות הזדמנות פז להיטען ולהתחדש. בעוד שרבים מקשרים נסיעות לפינוק ורוגע, ישנה מגמה הולכת וגוברת של חופשות בריאות המעניקות עדיפות

כמה ויטמין D צריך ביום
כמה חלבון שיער צריך

שיער מורכב בעיקר מחלבון המכונה קרטין, המהווה כ-95% מהמבנה שלו. הקרטין מורכב מ-15-20 סוגים שונים של חומצות אמינו, שהן אבני הבניין של החלבון. חלבון זה

לחץ על אחת התוויות להגדלה
דילוג לתוכן