עשב חיטה הוא תוסף תזונה פופולרי אשר לו יתרונות בריאותיים רבים. תוספים אלה עשויים מעלים טריים צמח החיטה שנבטו, ולרוב נצרכים כמיץ או נלקחים בצורת תוסף. תוספי עשב חיטה הם מקור עשיר לויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וחומרים מזינים אחרים, ונחשבים כמשפרים את העיכול, מחזקים את המערכת החיסונית ומקדמים בריאות ורווחה כללית.
מהו עשב חיטה?
עשב חיטה הוא סוג של עשב שגדל מזרעי צמח החיטה. הוא נקטף בדרך כלל כאשר הוא עדיין צעיר מאוד, לפני שלצמח החיטה יש סיכוי להתבגר ולייצר זרעים. לאחר מכן מעבדים את העלים הטריים של צמח החיטה למיץ או אבקה, אותם ניתן לצרוך כתוסף תזונה.
תוספי עשב חיטה הם מקור מרוכז של חומרים מזינים, כולל ויטמינים A, C ו-E, כמו גם ברזל, סידן, מגנזיום ואשלגן. הם מכילים גם כלורופיל, סוג של פיגמנט צמחי שיש לו יתרונות בריאותיים רבים.
היתרונות של תוספי עשב חיטה
היתרונות הבריאותיים של עשב חיטה כוללים:
שיפור סיבולת וביצועי ספורט
מחקרים הראו שצריכת מיץ עשב חיטה לפני פעילות גופנית משפרת את רמות החמצן בדם בגוף.[1] בנוסף, חוקרים מאמינים כי עשב חיטה עשוי לשפר את החמצן בדם גם בשלבי ההתאוששות של האימון.
השוט המרוכז של מיץ עשב החיטה עשיר בברזל ומגנזיום, שהם חומרים מזינים חשובים לייצור אנרגיה ולתפקוד השרירים, וכן גם עשירים חומצות אמינו וכלורופיל – חומצות האמינו, אותן נמצא גם באבקת חלבון, המשמשות את הגוף לבניית חלבונים, והכלורופיל משמשים למניעת פציעה ולריפוי מהיר של הגוף לאחר פציעה.
מסייע בהורדת רמות הכולסטרול
מספר מחקרים מראים את הפוטנציאל של עשב חיטה לעזור בהורדת רמות הכולסטרול, אשר יכולה להפחית את הסיכון למחלות לב. מחקר אחד הראה כי עשב חיטה יכול להוריד כולסטרול LDL וטריגליצרידים בדומה לאטורבסטטין, תרופה נפוצה להורדת כולסטרול.[2]
מפחית דלקתיות
דלקת היא תגובה טבעית לפציעה או לזיהום, אך דלקת כרונית יכולה לתרום למגוון בעיות בריאותיות, כולל דלקת פרקים, מחלות לב וסרטן. תוספי עשב חיטהת בדומה לפירות הדקל הננסי, נחשבים כבעלי תכונות אנטי דלקתיות, הודות לתכולה הגבוהה של נוגדי חמצון וחומרים מזינים אחרים. על ידי צריכת תוספי עשב חיטה, ייתכן שתוכלו להפחית את הדלקת ולמנוע התפתחות של מחלות כרוניות.
מחקר קטן אחד בקרב 23 אנשים בחן את ההשפעות של מיץ עשב חיטה על קוליטיס כיבית, מחלה המאופיינת בדלקת במעי הגס. שתייה של קצת פחות מ-1/2 כוס (100 מ”ל) של מיץ עשב חיטה במשך חודש הפחיתה את חומרת המחלה בחולים עם קוליטיס כיבית.[3]
חיזוק המערכת החיסונית
תוספי עשב חיטה מסייעים בחיזוק המערכת החיסונית, הודות לתכולה הגבוהה של נוגדי חמצון וחומרים מזינים אחרים, כמו גלוטתיון, ויטמין C וויטמין E. לתמצית עשב חיטה יש תכונות אנטי בקטריאליות חזקות, שיכולות לסייע בהגנה מפני זיהום. תכונה זו נמצאת לדוגמה גם בספירולינה ובשום שחור.
לכלורופיל בעשב חיטה יש תכונות אנטיבקטריאליות. כאשר נמרח על העור, הוא עשוי לסייע בטיפול בכוויות ובנגעים. מחקרים מסוימים מצביעים גם על כך ששתיית מיץ עשב חיטה עשויה לסייע בטיפול בזיהומים עמידים לאנטיביוטיקה.[4]
תמיכה בניקוי רעלים
תוספי עשב חיטה עשויים לסייע בתמיכה בתהליכי ניקוי הרעלים הטבעיים של הגוף על ידי הפחתת מתח חמצוני ושיפור תפקוד הכבד. תוספי עשב חיטה נחשבים לבעלי תכונות ניקוי רעלים, הודות לתכולת הכלורופיל הגבוהה שלהם. מאמינים שכלורופיל עוזר לגוף לסלק רעלים וחומרים מזיקים אחרים, ועשוי גם, בדומה לליקוריץ, לעזור להפחית דלקת ולקדם ריפוי.[5]
סוגי תוספי עשב חיטה
תוספי עשב חיטה זמינים במגוון צורות, כולל מיץ, אבקה, כמוסות וטבליות. מיץ עשב חיטה עשוי מעלי עשב חיטה טריים, ולעתים קרובות הוא נצרך כשוט או מתווסף לשייקים. אבקת עשב חיטה עשויה מעלי עשב חיטה מיובשים וטחונים, וניתן להוסיף אותה למים, מיץ או שייקים. קפסולות וטבליות זמינות גם, ובדרך כלל מכילות תמצית עשב חיטה מרוכזת.
מינון
המינון המתאים של תוספי עשב חיטה עשוי להשתנות בהתאם לאדם ולתוסף הספציפי שבו נעשה שימוש. כהנחיה כללית, רוב המומחים ממליצים להתחיל במינון קטן ולהגדיל בהדרגה לפי הסבילות. זה יכול לעזור להפחית את הסיכון לתופעות לוואי כמו בחילות או שלשולים, שעלולים להתרחש בעת צריכת כמויות גדולות של עשב חיטה.
עבור מיץ או אבקת עשב חיטה, מינון התחלתי טיפוסי הוא 30-60 מ״ל או 1-2 כפיות ליום, בהתאמה. עבור כמוסות או טבליות, המינון המומלץ עשוי להשתנות בהתאם למוצר הספציפי בו נעשה שימוש, לכן חשוב לעקוב אחר ההוראות על התווית.
כמו כן, חשוב לרכוש תוספי עשב חיטה איכותי, שכן חלק מהתוספים עלולים להיות מזוהמים בחיידקים מזיקים או בחומרים אחרים. חפשו תוספי תזונה בעלי הסמכה אורגנית וללא תוספים וחומרי מילוי. כמו עם תוסף, מומלץ להתייעץ עם הרופא שלכם לפני הוספת תוסף עשב חיטה לתזונה שלכם.
מקורות: