GABA, הידועה גם בשם חומצה גמא-אמינו-בוטירית, היא ניורטרנסמיטור (מוליך עצבי) שנמצא במערכת העצבים המרכזית ומסייע בשליחת מסרים בין המוח למערכת העצבים. הוא פועל כמעכב, מפחית את הפעילות של נוירונים מסוימים במוח ועוזר לווסת את תפקוד המוח. GABA מיוצר באופן טבעי על ידי הגוף, אך ניתן ליטול אותו גם כתוסף תזונה. חומצה גמא-אמינו-בוטירית נחשבת כבעלת השפעה מרגיעה טבעית, ומאמינים שהיא מפחיתה את תחושות החרדה והפחד על ידי הפחתת ההתרגשות העצבית. היא משמשת לעתים קרובות כתוסף טבעי כדי לשפר את איכות השינה, לשפר את מצב הרוח ולהקל על תסמינים קדם-וסתיים. במאמר זה, נחקור את היתרונות של תוספי GABA, הסוגים השונים הזמינים והמינונים המומלצים.
היתרונות של תוספי GABA
הפחתת מתח וחרדה
תוספי GABA עשויים לסייע בהפחתת סימפטומים של מתח וחרדה. כאשר רמות ה-GABA נמוכות, סביר יותר שהמוח יהפוך לפעיל יתר על המידה. אחד התפקידים העיקריים של GABA הוא להפחית את ההתרגשות העצבית, שיכולה להיות קשורה לתחושות של חרדה ופחד. הסיבה לכך היא שיש לו אפקט מרגיע והוא משמש לעתים קרובות כתרופה טבעית לחרדה. למעשה, הפרעות חרדה מסוימות אף נקשרו לירידה ברמות ה-GABA. גם רודיולה ידועה בהפחתת מתח וחרדה.
שיפור שינה
תוספי GABA עשויים גם לעזור לשפר את איכות השינה. ל-GABA יש השפעה מרגיעה על המוח, שיכולה לקדם רגיעה ולעזור לאנשים להירדם מהר יותר. מחקרים הראו שתוספי GABA יכולים לשפר את איכות השינה ולהפחית את משך הזמן שלוקח להירדם.[1][2] אנשים שמתקשים לישון עשויים להפיק תועלת מנטילת תוספי GABA לפני השינה.
ויסות מצב הרוח
בנוסף למניעת חרדה וויסות השינה, נהוג לחשוב שהנוירוטרנסמיטר GABA ממלא תפקיד מרכזי בדיכאון. מחקר מצא שלאנשים עם דיכאון יש רמות נמוכות יותר של GABA מאלה ללא דיכאון.[3] תוספי GABA, בדומה לתוספי דמיאנה, עשויים לסייע בוויסות מצב הרוח. רמות ה-GABA עשויות לעלות גם לאחר טיפול בדיכאון. הודות להשפעתו נוגדת הדיכאון, גאבא עשויה להיות חלופה טובה לטיפולים מסורתיים לדיכאון.[4][5]
מגביר את רמות הורמון הגדילה
הורמון גדילה הוא הורמון המיוצר בבלוטת יותרת המוח המספק יתרונות כמו כוח שרירים מוגבר, סיכון נמוך יותר למחלות לב, שיפור הרכב הגוף ועצמות חזקות יותר. מחסור בהורמון חיוני זה יכול להוביל לתסמינים כמו התבגרות מאוחרת והאטה בגדילה אצל ילדים, כמו גם דיכאון, הפרעות בתפקוד המיני, עמידות לאינסולין וסיכון מוגבר למחלות לב אצל מבוגרים. מחקרים מראים כי תיסוף ב-GABA עשויה להעלות את רמות הורמון הגדילה.[6]
משפר מיקוד במקרים הפרעת קשב וריכוז
הפרעת קשב וריכוז, הידועה בכינויה ADHD, היא מצב המשפיע על ילדים ומבוגרים כאחד ויכול לגרום לתסמינים כמו קשב מוגבל, אימפולסיביות והיפראקטיביות. GABA משמש לעתים לשיפור המיקוד ולהפחתת תסמינים אצל אנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז. תכונה דומה ניתן למצוא בכורכומין.
סוגי תוספי GABA:
ישנם מספר סוגים של תוספי GABA זמינים בשוק, כולל קפסולות, טבליות, אבקות ואף בצורה נוזלית כטיפות. קפסולות וטבליות הן הסוגים הנפוצים ביותר של תוספי GABA וקל לצרוך אותם. אבקות ונוזלים לעיתים נספגים בקלות רבה יותר בגוף, וניתן לערבב אותם עם מים או מיץ לפי ההעדפה האישית.
מינון
המינונים יכולים להשתנות בהתאם לגיל, מין ומשקל ולמצב המטופל. כמו כן, חשוב לעקוב אחר המינון המומלץ על תווית המוצר. המינון האופייני להקלה כללית במתח הוא בסביבות 750-800 מיליגרם ביום, מחולק לשלוש עד ארבע מנות במהלך היום.
עבור חרדה, יש הממליצים ליטול בין 250 מיליגרם ל-650 מיליגרם שלוש פעמים ביום, בסך הכל 750-1,950 מיליגרם.
כדי להפחית את הסימפטומים של ADHD, עדיף ליטול בין 250 מיליגרם ל-400 מיליגרם שלוש פעמים בכל יום, או עד 1,200 מיליגרם בסך הכל.
עדיף להתחיל עם מינון נמוך יותר ולהעלות בהדרגה לפי הצורך כדי לוודא שאתם מסוגלים לצרוך אותו בצורה מיטבית וכך למצוא את המינון המתאים ביותר עבורכם. אם אתם מבחינים בתופעות לוואי שליליות כלשהן, הקטינו את המינון ושקלו להתייעץ עם הרופא שלכם אם התסמינים נמשכים.
מחקרים: