שירות לקוחות:
שליח עד הבית חינם בקנייה מעל 250 שקלים!

קולגן מומלץ – יתרונות, תופעות לוואי ומחקרים

קולגן הוא חלבון בעל תפקיד חיוני ברקמות החיבור של הגוף, כולל העור, העצמות, השרירים, והמפרקים. קולגן אחראי על השמירה על החוזק, הגמישות והמבנה של רקמות אלו. ככל שאנו מתבגרים, אנו מתחילים לאבד קולגן, אך שילוב של מזונות עשירים בקולגן ותיסוף בתוספי קולגן בתזונה שלנו עשוי לעזור לנו לשמור על רמתו במידת האפשר. תוספי קולגן הפכו פופולריים יותר ויותר בשנים האחרונות בשל היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים שלהם. במאמר זה, נסקור מהו קולגן, היתרונות שלו, סוגי התוספים הזמינים והמינון המומלץ.

מה זה קולגן?

קולגן הוא החלבון השכיח ביותר בגוף האדם, המהווה כ-30% מתכולת החלבון הכוללת בגוף. זהו חלבון סיבי המספק תמיכה מבנית לרקמות שונות, כולל עצמות, סחוס, גידים, רצועות ועור. קולגן מורכב מחומצות אמינו, בעיקר גליצין, פרולין והידרוקסיפרולין. הגוף מייצר קולגן באופן טבעי, אך ככל שאנו מתבגרים, הייצור פוחת, מה שמוביל לאובדן גמישות העור, כאבי פרקים ושבריריות העצם.

היתרונות של תוספי קולגן

שיפור בריאות העור

הקולגן ממלא תפקיד משמעותי בשמירה על גמישות העור והלחות. ככל שאנו מתבגרים, הגוף מייצר פחות קולגן, מה שמוביל לקמטים, קמטוטים ויובש. הוכח כי תיסוף בקולגן עשוי לעזור להאט את ההזדקנות ולשפר את בריאות העור על ידי הגברת רמות הלחות ושיפור גמישות העור. בנוסף, תוספי קולגן עשויים לקדם את הייצור של חלבונים אחרים המסייעים במבנה העור, כולל אלסטין ופיברילין.

שיכוך כאבי מפרקים

קולגן הוא מרכיב מכריע בסחוס המרפד את המפרקים ומאפשר להם לנוע בצורה חלקה. ככל שאנו מתבגרים וייצור הקולגן בגוף פוחת, מתקיים יותר פירוק סחוס אשר גורם לכאבי פרקים ונוקשות בתנועה. מספר מחקרים מצאו שתוספי קולגן יכולים לשפר כאבי מפרקים ותנועתיות אצל אנשים עם דלקת מפרקים ניוונית והפרעות מפרקים אחרות.[1] תוספי קולגן עשויים גם להפחית דלקת, שיכולה לתרום לכאבי מפרקים.

שיפור בריאות העצם

קולגן הוא מרכיב קריטי ברקמת העצם והוא אחראי על שמירה על חוזק ומבנה העצם. עם העלייה בגיל מתפתח אובדן עצם וסיכון מוגבר לשברים. תוספת של קולגן עשויה לשפר את בריאות העצם על ידי הגדלת צפיפות העצם והפחתת הסיכון לשברים. מחקרים מצאו שתוספי קולגן יכולים לשפר את צפיפות המינרלים של העצם בנשים לאחר גיל המעבר.[2]

שיפור בריאות המעיים

תוספי קולגן עשויים גם להועיל לבריאות המעיים על ידי שיפור העיכול והפחתת הדלקת. לקולגן תפקיד אינטגרלי בבנייה מחדש ובחיזוק רירית מערכת העיכול שלנו מכיוון שהוא מכיל את חומצות האמינו – במיוחד גליצין וגלוטמין – החיוניות לתיקון שלו. תוספת של פפטידי קולגן עשויה לסייע בטיפול בתסמינים ודלקות במערכת העיכול, כולל תסמונת מעי דליף, תסמונת מעי רגיז, ריפלוקס חומצי, מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית.

שיפור מסת שריר

תוספי קולגן עשויים גם להועיל להתפתחות השריר על ידי קידום הגדילה והתיקון של רקמת השריר. הקולגן מכיל את חומצת האמינו גליצין, החיונית לייצור קריאטין, מולקולה המספקת אנרגיה לתאי השריר. מחקרים מצאו שתוספי קולגן יכולים לשפר מסת שריר וחוזק אצל מבוגרים, במיוחד בשילוב עם אימוני התנגדות.[3][4]

סוגי תוספי קולגן

ישנם מספר סוגים של תוספי קולגן זמינים, כל אחד מהם נגזר ממקורות שונים ועם יתרונות משתנים.

קולגן מסוג I

כדורים צהובים על כף עץ

קולגן מסוג I הוא הצורה הנפוצה ביותר של קולגן בגוף והוא נחשב לסוג החזק ביותר של קולגן שנמצא בגוף האדם. הוא מורכב מסיבים אאוזינופיליים היוצרים חלקים בגוף, כולל גידים, רצועות, איברים ועור (דרמיס).

הוא משמש לעתים קרובות בתוספי אנטי אייג’ינג ובריאות העור בשל יכולתו לשפר את גמישות העור והלחות.

קולגן סוג II

קולגן מסוג II נמצא בעיקר בסחוס ומשמש בתוספי בריאות מפרקים לשיפור כאבי מפרקים ותנועתיות.

קולגן סוג III

קולגן מסוג III  עשוי מסיבים רשתיים ומהווה מרכיב עיקרי במטריקס החוץ-תאי המרכיב את האיברים והעור שלנו. קולגן מסוג זה, נמצא בעור, בשרירים ובכלי דם. הוא גם מסייע בייצור כלי דם ורקמות בתוך הלב.

קולגן שעבר הידרוליזה

קולגן שעבר הידרוליזה הוא סוג של קולגן שפורק לפפטידים קטנים יותר, מה שמקל על ספיגת הגוף. הוא משמש לעתים קרובות בתוס\ פי תזונה לבריאות המפרקים ובריאות העור.

מינון של תוספי קולגן

המינון של תוספי קולגן עשוי להשתנות בהתאם למוצר הספציפי ולשימוש המיועד. עם זאת, מינון מומלץ טיפוסי לתוספי קולגן הוא 2.5-15 גרם ליום. מומלץ לעקוב אחר הוראות המינון על תווית המוצר או להתייעץ עם הרופא שלכם לקבלת המלצות מותאמות אישית.

כמה זמן לוקח לתוספי קולגן לעבוד?

הזמן שלוקח לראות תוצאות מתוספי קולגן עשוי להשתנות בהתאם לאדם ולבעיה הבריאותית המטופלת. אנשים מסוימים עשויים להבחין בשיפורים תוך מספר שבועות, בעוד שאחרים יהיו צריכים ליטול תוספי קולגן במשך מספר חודשים כדי לראות הבדל.

מחקרים:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19847319/ 
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29337906/ 
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26353786/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8125453/ 
מיכאל
מיכאל

מיכאל הוא מאמן כושר אישי מנוסה שעבד עם עשרות לקוחות ועזר להם לשפר את הרגלי התזונה שלהם, להכנס לכושר ולרדת במשקל.

אולי יעניין אותך...
מלון פארק מים
מלונות שאפשר לאכול בהם בריא

בעולם המהיר של היום, חופשות מציעות הזדמנות פז להיטען ולהתחדש. בעוד שרבים מקשרים נסיעות לפינוק ורוגע, ישנה מגמה הולכת וגוברת של חופשות בריאות המעניקות עדיפות

כמה ויטמין D צריך ביום
כמה חלבון שיער צריך

שיער מורכב בעיקר מחלבון המכונה קרטין, המהווה כ-95% מהמבנה שלו. הקרטין מורכב מ-15-20 סוגים שונים של חומצות אמינו, שהן אבני הבניין של החלבון. חלבון זה

פרוביוטיקה מומלצת לשיער בריא
האם יש קשר בין חלבון לנשירת שיער?

נשירת שיער יכולה להיות מעיקה, אך הבנת הגורם לה היא חיונית למציאת פתרונות. מחקרים מצביעים על קשר ברור בין צריכת חלבון לא מספקת לנשירת שיער.

לחץ על אחת התוויות להגדלה
דילוג לתוכן