בעוד פרוביוטיקה עשויה לספק יתרונות בריאותיים, הם יכולים גם לגרום לתופעות לוואי, כולל נפיחות. הם עשויים גם לא להיות בטוחים עבור אנשים מסוימים.
פרוביוטיקה הם חיידקים ושמרים חיים המספקים יתרונות בריאותיים כאשר הם נצרכים בכמויות גדולות.
ניתן ליטול אותם כתוספי מזון או לצרוך אותם באופן טבעי באמצעות מזונות מותססים כמו יוגורט, קפיר, כרוב כבוש, קימצ’י וקומבוצ’ה.
היתרונות הבריאותיים של תוספי מזון ומזונות פרוביוטיים תועדו היטב, כולל סיכון נמוך יותר לזיהומים, שיפור העיכול ואפילו סיכון מופחת לכמה מחלות כרוניות.
אמנם ישנם יתרונות בריאותיים רבים הקשורים לנטילת פרוביוטיקה, אך יכולות להיות לפרוביוטיקה גם תופעות לוואי. רובם מינוריים ומשפיעים רק על אחוז קטן מהאוכלוסייה.
עם זאת, חלק מהאנשים עם מחלות קשות או פגיעה במערכת החיסון עלולים לחוות סיבוכים חמורים יותר.
מאמר זה סוקר את תופעות הלוואי הנפוצות ביותר של פרוביוטיקה וכיצד להפחית אותן.
הם עלולים לגרום לתסמיני עיכול לא נעימים
בעוד שרוב האנשים אינם חווים תופעות לוואי, התגובה הנפוצה ביותר המדווחת לתוספי פרוביוטיקה מבוססי חיידקים היא עלייה זמנית בגזים ובנפיחות.
אלו הנוטלים פרוביוטיקה על בסיס שמרים עלולים לחוות עצירות וצמא מוגבר.
לא ידוע בדיוק מדוע חלק מהאנשים חווים את תופעות הלוואי הללו, אך בדרך כלל הן חולפות לאחר מספר שבועות של המשך שימוש.
כדי להפחית את הסבירות לתופעות לוואי, התחל עם מינון נמוך של פרוביוטיקה והעלה לאט למינון המלא במשך כמה שבועות. זה יכול לעזור לגוף שלך להסתגל אליהם.
אם הגזים, הנפיחות או כל תופעות לוואי אחרות נמשכות יותר מכמה שבועות, הפסיקו ליטול את הפרוביוטיקה והתייעצו עם איש מקצוע רפואי.
אמינים (Amine) במזונות פרוביוטיים עשויים לעורר כאבי ראש
כמה מזונות עשירים בפרוביוטיקה, כמו יוגורט, כרוב כבוש וקימצ’י, מכילים אמינים ביוגניים.
אמינים ביוגנים הם חומרים הנוצרים כאשר מזונות המכילים חלבון מזדקנים או מותססים על ידי חיידקים.
האמינים הנפוצים ביותר שנמצאים במזונות עשירים בפרוביוטיקה כוללים היסטמין, טירמין, טריפטמין ופנילאתילאמין.
אמינים יכולים לעורר את מערכת העצבים המרכזית, להגביר או להפחית את זרימת הדם ועלולים לעורר כאבי ראש אצל אנשים הרגישים לחומר.
מחקר אחד מצא שדיאטות דלות בהיסטמין הפחיתו את כאבי הראש ב-75% מהמשתתפים. עם זאת, סקירה של 10 מחקרים מבוקרים לא מצאה השפעה משמעותית של אמינים תזונתיים על כאבי ראש.
יש צורך במחקר נוסף כדי לקבוע אם אמינים יכולים להיות גורמים ישירים לכאבי ראש או מיגרנות אצל אנשים מסוימים.
ניהול יומן מזון הכולל את כל תסמיני כאב הראש שאתה עלול לחוות יכול לעזור להבהיר האם מזונות מותססים הם בעייתיים עבורך.
אם מזונות עשירים בפרוביוטיקה מעוררים את הסימפטומים שלך, תוסף פרוביוטיקה עשוי להיות בחירה טובה יותר.
זנים מסוימים יכולים להעלות את רמות ההיסטמין
זני חיידקים מסוימים המשמשים בתוספי פרוביוטיקה יכולים לייצר היסטמין בתוך מערכת העיכול של בני אדם.
היסטמין הוא מולקולה המיוצרת בדרך כלל על ידי המערכת החיסונית שלך כאשר היא מזהה איום.
כאשר רמות ההיסטמין עולות, כלי הדם מתרחבים כדי להביא יותר דם לאזור הפגוע. הכלים גם הופכים לחדירים יותר כך שתאי חיסון יכולים להיכנס בקלות לרקמה הרלוונטית כדי להילחם בפתוגנים כלשהם.
תהליך זה יוצר אדמומיות ונפיחות באזור הפגוע, ויכול גם לעורר תסמיני אלרגיה כגון גירוד, עיניים דומעות, נזלת או קשיי נשימה.
בדרך כלל, היסטמין המיוצר במערכת העיכול שלך מתפרק באופן טבעי על ידי אנזים הנקרא דיאמין אוקסידאז (DAO). אנזים זה מעכב את רמות ההיסטמין לעלות מספיק כדי לגרום לתסמינים.
עם זאת, חלק מהאנשים עם אי סבילות להיסטמין מתקשים לפרק כראוי את ההיסטמין בגופם, מאחר שהם לא מייצרים מספיק DAO ).
היסטמין העודף נספג לאחר מכן דרך רירית מערכת המעיים ואל זרם הדם, מה שגורם לתסמינים הדומים לתגובה אלרגית .
אנשים עם אי סבילות להיסטמין צריכים להימנע ממזונות המכילים עודף היסטמין (28מקור מהימן).
תיאורטית, ייתכן שהם ירצו לבחור תוספי פרוביוטיקה שאינם מכילים חיידקים המייצרים היסטמין, אך עד כה, לא היה מחקר על תחום ספציפי זה.
כמה זנים פרוביוטיים המייצרים היסטמין כוללים Lactobacillus buchneri, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus hilgardii ו-Streptococcus thermophilus.
חלק מהמרכיבים עלולים לגרום לתגובות שליליות
אנשים עם אלרגיות או אי סבילות צריכים לקרוא בעיון את התוויות של תוספי פרוביוטיקה, מכיוון שהם עשויים להכיל מרכיבים שהם יכולים להגיב אליהם.
לדוגמה, חלק מהתוספים מכילים אלרגנים כמו חלב, ביצה או סויה.
יש להימנע ממרכיבים אלה על ידי כל מי שאלרגי, מכיוון שהם עלולים לעורר תגובה אלרגית. במידת הצורך, קרא את התוויות בעיון כדי להימנע ממרכיבים אלה.
באופן דומה, פרוביוטיקה על בסיס שמרים אסור ליטול על ידי אלו עם אלרגיות לשמרים. במקום זאת, יש להשתמש בפרוביוטיקה המבוססת על חיידקים.
סוכר חלב, או לקטוז, משמש גם בתוספי פרוביוטיקה רבים.
בעוד שמחקרים מצביעים על כך שרוב האנשים עם אי סבילות ללקטוז יכולים לסבול עד 400 מ”ג של לקטוז בתרופות או תוספי מזון, היו דיווחים על תופעות לוואי של פרוביוטיקה.
מכיוון שמספר קטן של אנשים עם אי סבילות ללקטוז עלולים לחוות גזים ונפיחות לא נעימים בעת צריכת פרוביוטיקה המכילה לקטוז, ייתכן שהם ירצו לבחור במוצרים נטולי לקטוז.
בנוסף להכיל פרוביוטיקה עוצמתית, חלק מהתוספים מכילים גם פרה-ביוטיקה. אלו הם סיבים צמחיים שבני אדם לא יכולים לעכל, אבל שחיידקים יכולים לצרוך כמזון. הסוגים הנפוצים ביותר הם לקטולוז, אינולין ואוליגוסכרידים שונים.
כאשר תוסף מכיל גם מיקרואורגניזמים פרוביוטיים וגם סיבים פרה-ביוטיים, זה נקרא סינביוטיקה.
יש אנשים שחווים גזים ונפיחות בעת צריכת סינביוטיקה. מי שחווים תופעות לוואי אלו עשוי לרצות לבחור בתוסף שאינו מכיל פרה-ביוטיקה.
הם יכולים להגביר את הסיכון לזיהום עבור חלקם
פרוביוטיקה בטוחה עבור הרוב המכריע של האוכלוסייה, אך עשויה שלא להתאים לכל אחד.
במקרים נדירים, החיידקים או השמרים המצויים בפרוביוטיקה יכולים לחדור לזרם הדם ולגרום לזיהומים אצל אנשים רגישים.
אלה שנמצאים בסיכון הגבוה ביותר לזיהום מפרוביוטיקה כוללים אנשים עם מערכת חיסון מדוכאת, אשפוזים ממושכים, צנתורי ורידים או כאלה שעברו ניתוחים לאחרונה.
עם זאת, הסיכון לפתח זיהום נמוך מאוד, ולא דווחו זיהומים חמורים במחקרים קליניים על כלל האוכלוסייה.
ההערכה היא שרק כאחד מכל מיליון אנשים הנוטלים פרוביוטיקה המכילה חיידקי לקטובצילים יפתחו זיהום. הסיכון קטן עוד יותר עבור פרוביוטיקה מבוססת שמרים, כאשר רק אחד מכל 5.6 מיליון משתמשים נדבק.
כאשר זיהומים אכן מתרחשים, הם בדרך כלל מגיבים היטב לאנטיביוטיקה מסורתית או נגד פטריות. עם זאת, במקרים נדירים התרחשו מקרי מוות.
מחקרים גם מצביעים על כך שאנשים עם דלקת לבלב חריפה חמורה לא צריכים לקחת פרוביוטיקה, מכיוון שהדבר עלול להגביר את הסיכון למוות.
בשורה התחתונה
פרוביוטיקה הם מיקרואורגניזמים חיים המספקים יתרונות בריאותיים כאשר הם נצרכים בכמויות גדולות. ניתן ליטול אותם כתוספי מזון, אך גם מופיעים באופן טבעי במזונות מותססים.
פרוביוטיקה בטוחה לרוב האוכלוסייה, אך יכולות להופיע תופעות לוואי. תופעות הלוואי השכיחות ביותר הן עלייה זמנית בגזים, נפיחות, עצירות וצמא.
אנשים מסוימים יכולים גם להגיב גרוע למרכיבים המשמשים בתוספי פרוביוטיקה או לאמינים המופיעים באופן טבעי במזונות פרוביוטיים. אם זה קורה, הפסק להשתמש בפרוביוטיקה.
במקרים נדירים, אנשים עם מערכת חיסון נפגעת, אשפוזים ממושכים או ניתוחים אחרונים עלולים לפתח זיהום מחיידקים פרוביוטיים. אנשים עם תנאים אלה צריכים לשקול את הסיכונים והיתרונות לפני צריכת פרוביוטיקה.
בסך הכל, פרוביוטיקה היא תוספת מועילה לתזונה או תוספי מזון של רוב האנשים, עם תופעות לוואי מועטות יחסית ובלתי סבירות.
האם פרוביוטיקה עלולה להזיק? נמליץ לכם לקרוא את המאמר על זה.