שירות לקוחות:
שליח עד הבית חינם בקנייה מעל 250 שקלים!

המוגלובין נמוך

המוגלובין הוא מרכיב חיוני בתאי הדם האדומים שלנו, והבנת המשמעות שלו היא חיונית לשמירה על בריאות מיטבית. אבל מה קורה כאשר רמות אלו צוללות נמוך מדי? בואו נעמיק יותר.

1. התפקיד המכריע של המוגלובין

המוגלובין הוא יותר מסתם חלבון בתאי הדם האדומים שלנו; זה חבל ההצלה של אספקת החמצן של הגוף שלנו. להמוגלובין, המורכב משני חלקים ראשוניים, חלבון הנקרא גלובין ותרכובת המכונה heme, להמוגלובין יש תפקיד ראשוני: להעביר חמצן בכל הגוף שלנו ולסייע בסילוק פחמן דו חמצני.

קרא גם את המדריך שלנו על מולטי ויטמין לנשים כאן.

הפיגמנט האדום, פורפירין, הכלול בתוך ההמה, נותן לדם שלנו את צבעו האדום האופייני. למעשה, החמצון הכולל של הגוף שלך תלוי ישירות בכמות ההמוגלובין הקיימת.

2. זיהוי רמות המוגלובין תקינות לעומת נמוכות

בדיקת דם סטנדרטית יכולה לקבוע את רמות ההמוגלובין, בדרך כלל כחלק מספירת דם מלאה (CBC). בעוד שהערכים יכולים להשתנות מעט בין מעבדות, אמות מידה כלליות כוללות:

  • גברים: 138-172 גרם/ליטר
  • נשים: 121-151 גרם/ליטר
  • יילודים: 140-240 גרם/ליטר
  • תינוקות: 95-130 גרם/ליטר

כל ערך מתחת לאמות מידה אלה יכול לאותת על אספקת חמצן לא מספקת לגוף. באופן מדאיג יותר, רמות נמוכות באופן קריטי, כמו אלה של פחות מ-5.0 גרם/ד”ל, עלולות אפילו להוביל לתוצאות חמורות כמו אי ספיקת לב או אפילו מוות.

3. סיבות אפשריות לירידה ברמות ההמוגלובין

מספר עצום של סיבות יכולות להיות מאחורי רמות המוגלובין נמוך. אחד האשמים הנפוצים ביותר הוא אנמיה. מצב זה מסמל מחסור בתאי דם אדומים בריאים. הצורה הנפוצה ביותר של זה היא אנמיה מחוסר ברזל.

סיבות אחרות כוללות מגוון, מהפרעות גנטיות כמו תלסמיה ומחלת תאי חרמש ועד למצבים אחרים כגון מחלת כבד, תת פעילות בלוטת התריס ותת תזונה. סרטן, במיוחד אלה כמו לוקמיה, לימפומה, או כאלה המשפיעים על מוח העצם, יכולים להשפיע באופן דרסטי על רמות ההמוגלובין. יתר על כן, טיפולים המיועדים להילחם בסרטן, כמו כימותרפיה והקרנות, עלולים להוריד בטעות את רמות ההמוגלובין בשל השפעתם על מח העצם.

4. סימנים ותסמינים שכדאי להיזהר מהם

בעוד שחלקם עשויים שלא להבחין בתסמינים בולטים כלשהם עם צניחה קלה מתחת לטווח הסטנדרטי, אחרים עשויים להתבטא בסימנים בולטים יותר, במיוחד אם הרמות ממשיכות לרדת או אם המצב הופך לחמור.

תסמינים נפוצים הקשורים לחמצון מופחת בדם (עקב המוגלובין נמוך) כוללים:

  • עייפות מתמשכת
  • חולשת שרירים ניכרת
  • סחרחורת או אפיזודות של עילפון
  • עור חיוור
  • אבי ראש חוזרים

5. טיפול ברמות המוגלובין נמוכות

דרכי הטיפול נקבעות בעיקר על ידי הגורם השורשי. התערבויות מיידיות לאובדן דם משמעותי עשויות לחייב עירוי דם. ניתן להתמודד עם חסרים תזונתיים באמצעות תוספי ויטמין, במיוחד אלה העשירים בברזל, חומצה פולית או ויטמין B12. במקרים חמורים יותר, במיוחד כאשר יש צורך בהתערבויות מהירות יותר, ניתן לרשום עירוי תוך ורידי (IV) של ברזל או B12. עבור טיפות המוגלובין הנגרמות על ידי סרטן, השתלת מח עצם עשויה להיות הדרך קדימה. וכמו בכל מצב, ניהול כל בעיה כרונית הוא המפתח.

חוסר ברזל (2)

6. אמצעי זהירות

בעוד שגורמים מסוימים, כמו פציעות או פרוצדורות כירורגיות, עשויות להיות מעבר לשליטת האדם, בהחלט ניתן לטפל בגורמים תזונתיים. ההתמקדות העיקרית צריכה להיות על צריכת ברזל ו-B12.

אוהבי בשר יכולים להפיק חומרים מזינים אלה מבשר אדום, הודו ועוף. צמחונים וטבעונים יכולים להסתכל על טופו, שעועית, עדשים ודגנים מועשרים. יתר על כן, הכללת מזונות עשירים בוויטמין C כמו פירות הדר ועגבניות יכולה לחזק את ספיגת הברזל ממזונות צמחיים.

 

לסיכום

המוגלובין ממלא תפקיד מרכזי בתפקוד הגוף שלנו, והבנת המשמעות שלו, הסיבות מאחורי הירידה הפוטנציאלית שלו, והאמצעים למניעת טיפות אלו יכולים לסלול את הדרך לניהול בריאות טוב יותר. בין אם מדובר בהתאמה של התזונה, חיפוש התערבויות רפואיות בזמן, או פשוט להישאר מעודכן, כל שלב חשוב בהבטחת רמות המוגלובין אופטימליות.

אולי תרצה לקרוא את המדריך שלנו על עם מה אסור לקחת ויטמין D כאן.

מיכאל
מיכאל

מיכאל הוא מאמן כושר אישי מנוסה שעבד עם עשרות לקוחות ועזר להם לשפר את הרגלי התזונה שלהם, להכנס לכושר ולרדת במשקל.

אולי יעניין אותך...
kosher food
אוכל כשר בחו”ל

לאנשים רבים, כשרות אינה רק עניין של דת, אלא אורח חיים. כשמדובר בנסיעות לחו”ל, עמידה בכללי הכשרות יכולה להפוך לאתגר משמעותי. רבים מוצאים עצמם מתמודדים

מלון פארק מים
מלונות שאפשר לאכול בהם בריא

בעולם המהיר של היום, חופשות מציעות הזדמנות פז להיטען ולהתחדש. בעוד שרבים מקשרים נסיעות לפינוק ורוגע, ישנה מגמה הולכת וגוברת של חופשות בריאות המעניקות עדיפות

כמה ויטמין D צריך ביום
כמה חלבון שיער צריך

שיער מורכב בעיקר מחלבון המכונה קרטין, המהווה כ-95% מהמבנה שלו. הקרטין מורכב מ-15-20 סוגים שונים של חומצות אמינו, שהן אבני הבניין של החלבון. חלבון זה

לחץ על אחת התוויות להגדלה
דילוג לתוכן