נשירת שיער מכל סוג היא מטרידה, אבל גושים גדולים של שיער נושרים בן לילה עלולים להיות טראומטיים.
אנשים רבים חווים נשירת שיער פתאומית, שיכולה להיות תוצאה של בעיות בבלוטת התריס, פסוריאזיס, תרופות מרשם ותרופות כימותרפיות. סוגים מסוימים של נשירת שיער קשורים גם לשיעורים גבוהים יותר של חרדה ודיכאון.
נשירת שיער פתאומית היא בדרך כלל סימן לשני מצבים: telogen effluvium או alopecia areata. טלוגן אפלוביום נגרמת בדרך כלל על ידי מתח, אשר מגביר את הקצב הטבעי של נשירת שיער. אלופציה אראטה היא מצב אוטואימוני הגורם לגוף לתקוף את זקיקי השיער שלו, וכתוצאה מכך לנשירת שיער.
מצבים אלה שונים מנשירת שיער תורשתית, שבדרך כלל גורמת לקו השיער להיסוג או להידלדל בהדרגה, כמו במקרה של התקרחות גברית ונשית.
הנה מה שאתה צריך לדעת על נשירת שיער פתאומית, מה גורם לה ואפשרויות הטיפול הזמינות עבורה.
מהו טלוגן אפלוביום וכיצד הוא גורם לנשירת שיער?
טלוגן אפלוביום הוא מצב הגורם לנשירת שיער פתאומית ומוגזמת. הנה כמה דברים שבדרך כלל מעוררים סוג זה של נשירת שיער:
- מתח נפשי חמור
- שינויים בהורמונים לאחר לידה
- טראומה פיזית גדולה כמו ניתוח
- זיהום במצב רע
- הפסקת השימוש בתרופות המכילות אסטרוגן
- חסרים תזונתיים כמו צריכה מועטה של חלבון או מחסור בברזל
- תת פעילות בלוטת התריס
- דיאטה דלת קלוריות (בצורה מוגזמת)
הגוף מחשיב את כל הדברים האלה כמלחיצים, גם אם אתם לא. לא משנה מה האירוע המעורר, הוא מאלץ את השיער לעבור בפתאומיות משלב הצמיחה לשלב המנוחה – השלב שבו השיער נושר בדרך כלל. זו לא הנשירה עצמה, אלא שערות המדלגות במהירות משלב אחד לאחר שגורמת לנשירה פתאומית.
כולנו מאבדים שיער באופן טבעי כאשר הזקיקים עוברים את שלבי צמיחת השיער. אבל אם נשירת השיער שלכם מרגישה מוגזמת, ייתכן שיש לכם טלוגן אפלוביום או מצב אחר שנקרא התקרחות אנדרוגנית, הידועה יותר בתור התקרחות נשית וגברית.
אם אתם מאבדים שערות קצרות ודקות יחד עם שערות ארוכות יותר, ייתכן שיש לך שילוב של טלוגן אפלוביום (שיכולה להופיע בכל גיל והיא אחת הסיבות לנשירת שיער אצל בני נוער) והתקרחות אנדרוגנית. זה שונה מהתקרחות אראטה, עליה נחפור להלן.
נשירת שיער פתאומית שנגרמת מטלוגן אפלוביום מתחילה בדרך כלל שלושה חודשים לאחר אירוע משמעותי שגורם ללחץ גדול בגוף, אך היו דיווחים על מרווחים ארוכים אף יותר בין האירוע המלחיץ לבין תחילת נשירת השיער.
קבלת אבחנה של טלוגן אפלוביום אולי לא מרגישה כמו חדשות טובות, אבל יש בטנה כסופה. אם אירוע מלחיץ גרם לשפל הטלוגן שלך, סביר להניח שהוא יעבור מעצמו לאחר שישה חודשים. זה אומר שהשיער שלך עשוי להמשיך לנשור במשך שישה חודשים, אבל הכמות שאתה מאבד בדרך כלל פוחתת עם הזמן.
אם חוסר איזון הורמונלי או מחסור תזונתי משפיעים על נשירת נשיער, הנשירה צריכה להפסיק ברגע שהבעיה הבסיסית תתוקן. במקרים רבים של נשירת שיער הנגרמת על ידי תרופות, הצמיחה המחודשת מתחילה ברגע שהתרופה יוצאת מהמערכת שלך.
הצמיחה המחודשת של השיער לצורה שהוא היה לפני טלוגן אפלוביום יכולה לקחת זמן. ייתכן שתתחיל להבחין בצמיחה מחודשת כמה חודשים לאחר הסרת הדק, אבל שיקום מלא יכול לקחת יותר משנה – במיוחד עבור אלה עם שיער ארוך יותר.
טיפול לנשירת שיער
ישנם מגוון טיפולים בנשירת שיער וסוג הטיפול מאוד תלוי בגורמים של נשירת השיער, האם מדובר בנשירת שיער אצל גברים או נשירת שיער אצל נשים.
אם אתם סובלים מנשירת שיער, נמליץ לכם תחילה להתייעץ עם הרופא שלכם לגבי הטיפול, לפעמים הוא ימליץ לכם על כדורים לנשירת שיער, ולפעמים יספיקו תרופות סבתא לנשירת שיער.