אגסים נחשבים למזון ריפוי מרכזי לעונת הסתיו ברפואה הסינית. לאגסים יש יכולות של ניקוי ליחה מהריאות. מי אגסים נחשבים למועילים לחיזוק הריאות, מניעת הצטננות ושיעול, וזירוז ריפוי הצטננות ושיעול.
אז למה אגסים?
לפני שנעבור למתכון המנצח, בואו נבין מדוע אגסים מועילים מבחינה מדעית ומסורתית.
אגסים עשירים בסיבים, ויטמין C, ויטמין K, אשלגן ונחושת. הסיבים באגסים מעולים בשיפור העיכול. הם מכילים גם מיקרו-נוטריינטים המסייעים בפירוק הסוכר ומקדמים תנועת מעיים תקינה. כל אלה הופכים את מי האגסים לתרופת סבתא יעילה.
אשלגן חשוב לפעילות הלב ומערכת העצבים. זהו רכיב תזונתי חשוב כדי להביא לאיזון אלקטרוליטים. כאשר אתם אוכלים אגס, אתם מקבלים כ-7.1% מהדרישה היומית שלכם לאשלגן.
ויטמין C מחזק את המערכת החיסונית בדרכים שונות. הוא נלחם ברדיקלים חופשיים אשר פוגעים בתאים בגוף. ישנם מחקרים רבים המראים כי ויטמין C מקצר את משך ההצטננות.
לנחושת יש תכונות אנטי-מיקרוביאליות חזקות. מאמינים כי הוא הורג חרקים על ידי הפרעה לתאים שלהם על ידי שימוש בהולכה החשמלית הגבוהה שלו. יש הרבה מחקרים שמראים את יעילותו במניעת שפעת. מחקר הראה שנגיף שפעת מושמד תוך 6 שעות על משטחי נחושת. לא פלא מדוע השתמשו בו לטיהור מים וחיטוי זיהומי עור בעבר. נחושת מעורבת גם בתהליך של סילוק רדיקלים חופשיים, ובכך היא מונעת נזק לתאים.
לכן, לפני שאתם הולכים לסירופ נגד שיעול או אפילו קודאין נגד שיעול, אנחנו ממליצים שתנסו מי אגסים.
אגס והריאות: שילוב מצוין!
מה הופך את האגסים לכל כך ספציפיים לריאות? לאגסים יש לוטאולין, הידוע כמדכא את ייצור הליחה. ליחה מרטיבה את דרכי הנשימה וגם מונעת מפולשים להתמקם עליה, שזו החוכמה המולדת של הגוף שלנו, אז אנחנו צריכים כמות בריאה של ליחה. אולם כאשר יש דלקת, הליחה מגבירה את סתימת הסמפונות, מה שגורם לשיעול. לוטאולין מפחית דלקת ומרפה את התכווצות הסימפונות, ובכך מפחית שיעול וליחה.
מתכון למי אגסים
רכיבים
2 אגסים גדולים או 4 קטנים, כל זן, קלופים, ללא הגרעינים, וחתוכים ל-4 או 6 פרוסות
1 מקל קינמון
2 פרוסות דקות של ג’ינג’ר טרי (כל חתיכת ג’ינג’ר בגודל של מטבע)
1 תרמיל וניל (אופציונאלי)
דבש גולמי, לפי הטעם
מיץ מלימון טרי, לפי הטעם
אופן ההכנה:
מביאים לרתיחה את האגסים, קינמון, ג’ינג’ר, ווניל ב-4 כוסות מים (או מעט יותר מים אם צריך, השתמשו בכמות מספקת של מים כדי לכסות את האגסים). מנמיכים את האש ומבשלים על אש בינונית-נמוכה, בסיר מכוסה למשך כ-30 דקות.
מגישים בקערות אישיות. בכל מנה צריכות להיות פרוסות אגס ונוזל הבישול יוגש חם או קריר.
ניתן להוסיף דבש ומיץ לימון סחוט לפי הטעם. בשילוב עם דבש, התערובת עשויה להרגיע יובש וכאבי גרון.
שמרו את התבשיל בכלי אחסון מזכוכית במקרר. ניתן לשמור במקרר עד כ-3 ימים.