ביצים, מרכיב עיקרי בדיאטות רבות ברחבי העולם, ידועות בזכות הרבגוניות שלהן, במחיר סביר ובצפיפות התזונה המדהימה שלהן. אבל כמה קלוריות יש בביצה נותרה שאלה רווחת עבור אלה שעוקבים אחר צריכת הקלוריות שלהם. התוכן הקלורי של ביצה יכול להיות מושפע מכמה גורמים, כמו גודל ושיטת ההכנה. הבנת האנרגיה שהביצה מספקת היא חיונית לתכנון ארוחות, ניהול משקל ובריאות כללית. אבל כדי להבין באמת את ההשלכות, אנחנו צריכים להעמיק בשאלה – כמה קלוריות יש בביצה תן לזה לשמש כמדריך המקיף שלך להבנת לא רק את התוכן הקלורי של הביצים, אלא גם את תפקידן בתזונה מאוזנת.
פירוט קלוריות
מספר הקלוריות בביצה תלוי בגודלה. אולי באופן לא מפתיע, אתה יכול לצפות שבביצה קטנה תהיה מעט פחות קלוריות מאשר בגדולה.
להלן פירוט כללי לפי גודל. הקלוריות בכל גודל מבוססות על ביצה גדולה המכילה 72 קלוריות ל-50 גרם (מקור מהימן):
- ביצה קטנה (38 גרם): 54 קלוריות
- ביצה בינונית (44 גרם): 63 קלוריות
- ביצה גדולה (50 גרם): 72 קלוריות
- ביצה גדולה במיוחד (56 גרם): 80 קלוריות
- ביצת ג’מבו (63 גרם): 90 קלוריות
זכור שזה מיועד לביצה של ופשוטה ללא תוספת מרכיבים [1].
ברגע שמוסיפים שמן או חמאה למחבת כדי לבשל את הביצה או להגיש אותה לצד בייקון, נקניק או גבינה, ספירת הקלוריות עולה.
לדוגמה, בביצה גדולה מבושלת בכף אחת (14 גרם) חמאה יש כ-174 קלוריות (1, 2).
בחביתה עם 3 ביצים וגבינה מבושלת בחמאה יש כ-400 קלוריות. ל- Eggs Benedict, הכוללת 2 ביצים עלומות עם מאפין אנגלי, בייקון קנדי ורוטב הולנדייז, יש יותר מ-900 קלוריות (3, 4).
לחלמונים יש גם ספירת קלוריות שונה מחלבונים. החלמון של ביצה גדולה (17 גרם) מכיל 56 קלוריות, בעוד שהלבן של ביצה גדולה (34 גרם) מכיל 18 קלוריות (5, 6).
עם זאת, רק בגלל שחלבוני ביצה דלים בקלוריות, הם לא בהכרח בריאים יותר מחלמונים. הגוף שלך צריך מספיק קלוריות מדי יום כדי לתפקד בצורה מיטבית ולעזור לך להרגיש במיטבך.
בחירת מזונות על סמך תכולת הקלוריות בלבד אינה הדרך לגשת לאכילה בריאה. במקום זאת, תעדיפו את המזונות על סמך צפיפות החומרים התזונתיים שלהם, כלומר עד כמה מזון צפוף בחומרים תזונתיים ביחס לתכולת הקלוריות שלו.
אולי תרצה לקרוא כאן על כמה קלוריות יש בבננה.
עובדות תזונתיות
הפרופיל התזונתי של ביצה הוא יותר מסתם ספירת הקלוריות. למעשה, ביצים הן מזון מעוגל להפליא, המספק שפע של חומרים מזינים בריאים.
להלן הפרופיל התזונתי של ביצה שלמה וגדולה
(63 גרם) (1 מקור מהימן):
קלוריות: 72
חלבון: 6 גרם
שומן: 5 גרם
פחמימות: פחות מ-1 גרם
כולין: 31% מהערך היומי (DV)
סלניום: 28% מה-DV
ויטמין B12: 21% מה-DV
ויטמין B2 (ריבופלבין): 16% מה-DV
ויטמין D: 6% מה-DV
ברזל: 5% מה-DV
ביצים מספקות חלבון באיכות גבוהה לצד ויטמינים ומינרלים חשובים רבים. הם אחד מהמזונות הבודדים המספקים ויטמין D, חומר תזונתי חיוני לעצמות בריאות, חסינות, צמיחת תאים ועוד (7 מקור מהימן).
סלניום הוא חומר מזין חשוב נוסף שנמצא בביצים. בין יתר היתרונות, מינרל זה חשוב לבריאות הרבייה ולייצור הורמון בלוטת התריס (מקור 8).
ביצים מכילות גם לוטאין וזאקסנטין, שתי תרכובות הידועות בשם קרוטנואידים. הם פועלים כנוגדי חמצון ומסייעים להגן על העיניים מפני נזקים ומצבים כמו ניוון מקולרי וקטרקט (9).
זכור שרבים מהרכיבים התזונתיים בביצים נמצאים בחלמון. אכילת חלבונים בלבד לא תספק את אותם חומרים מזינים.
יתרונות
הודות למגוון החומרים התזונתיים שהביצים מכילות, אכילתן עשויה להיות קשורה ליתרונות.
ראשית, הוספת ביצים לתזונה שלך היא דרך מצוינת לענות על צורכי החלבון שלך. ביצים נחשבות לחלבון מלא, כלומר מכילות את כל חומצות האמינו החיוניות – אבני הבניין של החלבון – שהגוף שלך צריך לצמיחה, בריאות ותיקון מיטביים (מקור מהימן).
אכילת מזונות עם חלבון יכולה לעזור לשמור על תחושת שובע בין הארוחות ועשויה לתמוך בירידה במשקל.
כמה מחקרים מצביעים על כך שאכילת ביצים בארוחת הבוקר מפחיתה את תחושות הרעב יותר מאשר אכילת דגנים. עדיין לא ברור אם השפעה זו מתורגמת לירידה במשקל (מקור מהימן).
הוספת ביצים באופן קבוע לתזונה שלך יכולה גם לעזור לך לענות על הצרכים התזונתיים שלך. ביצים מכילות מגוון מאקרו ומיקרו-נוטריינטים החשובים לגדילה ובריאות (מקור מהימן).
מחקר אחד מצא כי מבוגרים שצרכו ביצים שלמות היו בעלי צריכה גדולה יותר של חלבון, שומנים, אבץ, סלניום וכולין בהשוואה לאלו שלא אכלו ביצים (12).
באופן דומה, מחקר בקרב תינוקות קשר צריכת ביצים לצריכה גבוהה יותר של סלניום, כולין, ויטמין B12 והקרוטנואידים לוטאין וזאקסנטין (13).
אכילת ביצים כדי לענות על צורכי הכולין שלך עשויה להיות רלוונטית במיוחד, בהתחשב בכך שאנשים רבים מקבלים מעט מדי מהחומר התזונתי הזה (14מקור מהימן).
קרא עוד על כמה קלוריות יש בתפוח כאן
חסרונות אפשריים
למרות שלאכילת ביצים יש את היתרונות שלה, יש גם חסרונות שיש לקחת בחשבון.
אכילה מרובה מדי עלולה להגביר את הסיכון למחלות לב
במשך עשרות שנים, הביצים נחשבו מסוכנות ללב בשל כמויות הכולסטרול הגבוהות יחסית שלהן.
האמינו כי אכילת מזונות עם כולסטרול גבוה מעלה את רמות הכולסטרול בדם. רמה גבוהה של כולסטרול בדם – כולסטרול LDL (רע), בפרט – מהווה גורם סיכון למחלות לב).
עם זאת, מחקר עדכני יותר לא מצא קשר ברור בין צריכת ביציות וסיכון למחלות לב.
כמה מחקרים מצביעים על כך שאכילת עד ביצה אחת ביום אינה קשורה לסיכון מוגבר למחלות לב. למעשה, זה עשוי אפילו להפחית את הסיכון לשבץ מוחי.
עם זאת, אכילת יותר מביצה אחת ביום עשויה להעלות את רמות הכולסטרול בדם ולהגביר באופן תיאורטי את הסיכון למחלות לב. בנוסף, מחקרים מסוימים קישרו בין צריכת ביצים לשיעור גבוה יותר של תמותה ממחלות לב.
צריכת ביצים מתונה, כגון ביצה אחת ביום או שבע בשבוע, היא ככל הנראה בטוחה ובריאה עבור רוב האנשים. לא ברור אם אכילה רבה יותר מהווה סיכונים לאנשים מסוימים, כמו אלה שנמצאים בסיכון למחלות לב.
הכולסטרול מרוכז בחלמון הביצה. אם אתה צופה בצריכת הכולסטרול שלך, ערבוב חלבוני ביצה עם ביצים שלמות היא אחת הדרכים לצמצם את הכולסטרול מביצים.
ראוי גם לציין שאחוז קטן מהאנשים הידועים כמגיבים יתר מושפעים יותר מכולסטרול תזונתי מאחרים. עבור אנשים אלה, אכילת ביצים יומית עלולה להוביל לעלייה גדולה יותר ברמות הכולסטרול בדם, בהשוואה לאי-הפר מגיבים.
ללא קשר, זכור כי איכות התזונה הכוללת ואורח החיים הם החשובים ביותר לגבי מניעת מחלות מסוימות. בדרך כלל, כולסטרול וחומרי תזונה בודדים אחרים אינם אשמים רק בהתקדמות המחלה.
ביצים גולמיות עלולות לגרום להרעלת מזון
ישנם חששות לגבי בטיחות המזון הקשורים לאכילת ביצים גולמיות או מבושלות.
למעשה, ביצים גולמיות אינן נחשבות בטוחות לאכילה בשל הסיכון לזיהום בסוג מזיק של חיידקים הנקרא סלמונלה.
הרעלת מזון סלמונלה עלולה לגרום לחום, התכווצויות והתייבשות. תינוקות, מבוגרים, אלה בהריון ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת נמצאים בסיכון מוגבר למחלות קשות.
הדרך הטובה ביותר למנוע מחלת סלמונלה היא לקרר ביצים שנרכשו בחנות מיד עם החזרה הביתה ולהקפיד לבשל אותן היטב לפני אכילתן. הם צריכים להגיע לטמפרטורת ליבה של לפחות 160°F (71.1°C).
אם אתם מתכוונים להשתמש ולאכול ביצים גולמיות או לא מבושלות, כמו במתכוני קינוח מסוימים, בחרו בגרסאות מפוסטרות ליתר ביטחון.
מתכונים לנסות
אתה יכול לבשל ביצים בדרכים רבות. לדוגמה, הרתיחו אותם בקליפתם כדי להכין ביצה קשה, לטגן אותם, להכין חביתה או פריטטה, או לאכול אותם מקושקשים, עלומים או כבושים.
הם מעולים גם במתכונים לארוחת בוקר, צהריים, ערב וקינוח. הנה כמה מאינספור דרכים לבשל עם ביצים.
1. פריטטה ירקות ירוקים
פריטטות מושלמות לארוחת ערב מהירה או לבראנץ’ בסוף השבוע. כלול ירקות כמו תרד וקישואים כדי להגביר את תכולת התזונה עוד יותר, כמו במתכון הזה מ- Bowl of Delicious.
2. ביצים אפויות באבוקדו עם בייקון
השילוב של ביצה עם אבוקדו הוא אושר טהור. נסו את המתכון הזה לביצים אפויות באבוקדו עם בייקון מבית The Kitchen Magpie לארוחת הבוקר הדשנה הבאה שלכם.
3. כרוב ניצנים וחשיש ביצים
ביצים הן צדדיות להפליא – אתה יכול אפילו לפצח אותן על מחבת של ירקות לארוחה מהירה שמתאימה לארוחת בוקר או ערב. המתכון הזה מהבלוג שלי כולל נבטי בריסל מגוררים, אגסים ובצלי שאלוט עם ביצים.
4. סלט ביצים של ג’לפניו
סלטי ביצים הם קלאסיקה, אבל הם יכולים להזדקן מהר. צא מהדרך עם הגרסה המתובלת הזו של סלט הביצים הקלאסי מבית Homesick Texan. זה נהדר לכל שעה ביום.
קרא עוד על כמה קלוריות יש בחזה עוף כאן