תזונה מאוזנת ואורח חיים בריא הכולל מספיק שינה אמורים להספיק כדי לתת לרוב האנשים את האנרגיה הדרושה להם לפעילות היומיומית שלהם. עם זאת, ספורטאים דוחפים את גופם לביצועי שיא, ולכן אנשים אלה עשויים להזדקק לתוספים שיספקו להם יותר אנרגיה.
במאמר זה נסקור שישה ויטמינים ותוספי תזונה שיכולים לתת לספורטאים יותר אנרגיה ובכך לעזור להם להגיע לביצועים מקסימליים.
קבוצת ויטמין B
ויטמיני B חיוניים לשחרור אנרגיה בגוף מכיוון שהם מסייעים לחילוף החומרים של פחמימות, שומנים וחלבונים.
למרות שמחסור באחד או יותר מהויטמינים מקבוצה B יכול להשפיע על מידת יכולתו של אדם להתאמן, יש מעט ראיות המצביעות על כך שנטילת תוספי מזון שלא לצורך תשפר את הביצועים.
כתוצאה מכך, עדיף לפנות לרופא שיעבור בדיקות לפני שבוחרים ליטול תוסף ויטמין B.
ספורטאיות עשויות להיות בסיכון למחסור בויטמינים מקבוצת B, הכוללים:
- ויטמין B12
- ויטמין B-6
- ניאצין
מחסור בויטמין B12 עלול לגרום לאנשים להרגיש חלשים ועייפים. מכיוון שוויטמין B12 מופיע בעיקר במוצרים מן החי, טבעונים וצמחונים נוטים יותר לפתח מחסור בויטמין זה.
ברזל
מחסור בברזל נפוץ אצל ספורטאים ועל פי מחקרים מסוימים יכול להשפיע על הביצועים האתלטיים שלהם.
למרות שהוא יכול להופיע גם אצל גברים, מחסור זה נפוץ יותר אצל נשים, במיוחד אלו בענפי ספורט סיבולת. סקירה שוויצרית מצאה ששיעור המחסור בברזל בקרב ספורטאיות בגיל ההתבגרות היה עד 52%.
מחקר נוסף מצא שרמות ברזל נמוכות עלולות לגרום לתסמינים שליליים רבים אצל ספורטאיות, כולל הפחתת סיבולת והגדלת צריכת האנרגייה של הגוף.
מחברי המאמרים המליצו לאנשים ליטול תוספי תזונה כדי להפחית את ההשפעות הללו, אך ורק אם שינוי בתזונה לא פתר את הבעיה. הם גם מציינים שאנשים העוקבים אחר דיאטות צמחוניות או טבעוניות צריכים לנקוט משנה זהירות כדי להבטיח שהם עומדים בצריכת הברזל היומית הנדרשת שלהם, שכן ברזל על בסיס צמחי זמין פחות לגוף.
מומלץ להתייעץ עם רופא לפני נטילת תוספי ברזל ולהקפיד לבקש בדיקת דם כדי לבדוק את רמות הברזל שלהם. נטילת יותר מדי ברזל עלולה לגרום לתופעות לוואי לא נוחות ואף מסוכנות. לכן אין צורך בנטילת תוסף ברזל למי שהתזונה מספקת לו כמות מספקת של ברזל.
סידן וויטמין D
סידן וויטמין D עוזרים לגוף לבנות ולשמור על בריאות העצמות, השיניים והשרירים. הם יכולים לעזור לספורטאים לשמור על מסת השריר שלהם ולהפחית את הסיכון לפציעות, כגון שברים בעצמות.
סידן זמין במזונות רבים, כולל:
- מוצרי חלב, כגון חלב ויוגורט
- תחליפי חלב, כגון חלב סויה
- ירקות ירוקים כהים
- דגים עם עצמות רכות, כולל סרדינים וסלמון
קו-אנזים Q10
מחקרים הראו קשר בין רמות נמוכות של קו-אנזים Q10 לבין עייפות מוגברת. קו-אנזים Q10 הוא אנזים במיטוכונדריה, שהיא החלק האחראי לייצור האנרגיה בתא.
מומחים מצאו קשר בין רמות נמוכות של קו-אנזים Q10 למספר תסמינים ומחלות, הכוללים:
- מחלות ניווניות עצביות
- פיברומיאלגיה
- סוכרת
- מחלת הסרטן
- מחלות מיטוכונדריאליות
- מחלות שרירים
- אי ספיקת לב
מחקרים הראו כי קו-אנזים Q10 עשוי לשפר הן ביצועים גופניים והן “עייפות סובייקטיבית” אצל אנשים בריאים העוסקים בפעילות גופנית.
מחברי סקירה משנת 2014 ציינו כי נמצא קשר עקבי בין רמות נמוכות של קו-אנזים Q10 לעייפות.
קריאטין
חלק מהספורטאים משתמשים בקריאטין מכיוון שהוא תוסף תזונה המסייע בביצועים הספורטיביי, חלקם משתמשים בקריאטין בחיטוב וחלק צורכים אותו באופן שוטף. ניתן למצוא קריאטין בבשר אדום ופירות ים, אבל הוא זמין גם כתוסף תזונה.
מחקר הראה כי הוספת קריאטין יכולה להגדיל את מסת השריר ולשפר את הכוח כאשר אדם משלב זאת עם אימוני כוח.
בנוסף מבוגרים יכולים להשתמש בקריאטין על מנת להגדיל את מסת השריר הרזה שלהם.
תוספי מזון מסחריים משלבים לעתים קרובות קריאטין עם חומרים אחרים. חוקרים מצאו כי תוסף קריאטין שהכיל גם קפאין, טאורין וחומצות אמינו עזר לספורטאים להרגיש מרוכזים והאריך את הזמן שלקח עד שהחלו להרגיש תשישות.
מחקרים הראו שתוסף קולגן יכול להגדיל את ייצור הקריאטין בגוף ובכך לספק את יתרונותיו הרבים.
אשווגנדה
אשווגנדה הוא עשב איורוודי. מחקר משנת 2015 חקר את ההשפעות של אשווגנדה על סיבולת בקרב גברים ונשים אתלטים בריאים.
לאנשים שקיבלו את תמצית השורש של אשווגנדה הייתה עלייה משמעותית בסיבולת הפיזית שלהם לאחר 8 ו-12 שבועות של טיפול בהשוואה למשתתפים שקיבלו פלצבו.
מחקר אחר בדק את ההשפעות של אשווגנדה על הסיבולת של רוכבי אופניים מקצועיים. לאחר 8 שבועות של טיפול, לרוכבי האופניים שנטלו אשווגנדה לקח יותר זמן להרגיש מותשים בבדיקת הליכון מאשר לרוכבי האופניים שקיבלו פלצבו.
סיכום
ויטמינים ותוספי מזון יכולים להיות דרך בטוחה עבור ספורטאים לנסות לשפר את הביצועים שלהם, אך יש צורך במחקר נוסף כדי לקבוע את היעילות של תוספי מזון מסוימים.
כשספורטאים לוקחים מולטי ויטמין הוא לרוב יכיל אחד או יותר מהויטמינים במאמר.
חשוב לדבר עם רופא לפני שמתחילים ליטול ויטמינים חדשים או תוספים אחרים. חומרים אלה יכולים לקיים אינטראקציה עם תרופות אחרות שאדם עשוי לקחת.
נטילת יותר מדי מתוספי מזון מסוימים, כגון ברזל, עלולה לגרום לתופעות לוואי שליליות. כמו כן, ויטמינים מסוימים עשויים להיות לא יעילים אלא אם קיים בו מחסור בגוף. ישנם מינרלים כמו מגנזיום שקיימים בשפע בתזונה ולכן לא תמיד צריך תוסף מהם. רופא יכול לבדוק מחסור בויטמינים ומינרלים ולייעץ לכם כיצד להשלים אותו במידת הצורך.
אם אתם מרגישים אנרגיה נמוכה למרות שאתם מתאמנים באופן קבוע, כדאי לבדוק מספר דברים באורך החיים לפני לקיחת תוסף תזונה. תזונה מאוזנת ומזינה ושינה מספקת עשויים גם לשפר את הביצועים הספורטיביים.
ספורטאים שמנהלים אורח חיים צמחוני או טבעוני עשויים להצטרך להקפיד במיוחד כדי להבטיח שהם משיגים מספיק המרכיבים התזונתיים שציינו במאמר דרך התזונה שלהם.