גלוטמין היא חומצת אמינו הממלאת תפקיד מרכזי בתפקוד הגוף שלנו, מתמיכה במערכת החיסון שלנו ועד לשמירה על בריאות המעיים. בהתחשב בחשיבותו, יש עניין גובר בתוסף גלוטמין. אבל האם זה באמת נחוץ? הנה מבט מקרוב על חומצת אמינו חיונית זו.
מהו בדיוק גלוטמין?
גלוטמין היא חומצת אמינו חיונית שגופנו מייצר באופן טבעי. זהו מרכיב בסיסי בחלבונים, החיוניים לאיברים שלנו. בנוסף, חלבונים עוזרים להעביר חומרים בזרם הדם שלנו ולהילחם בחיידקים ונגיפים מזיקים.
קרא גם את המדריך שלנו על המוגלובין נמוך כאן.
מעניין שלגלוטמין יש שתי צורות: L-גלוטמין ו-D-גלוטמין. ההבדל בין השניים הוא מינורי, הבדל קל במבנה המולקולרי שלהם. עם זאת, L-גלוטמין הוא הסוג שתמצאו במזונות ובתוספי מזון. D-גלוטמין, לעומת זאת, לא נראה שיש לו תפקיד מרכזי באורגניזמים חיים.
ראוי לציין שבעוד שהגוף שלנו מייצר L-גלוטמין, ישנם מקרים, במיוחד בזמן מחלה או פציעה, שבהם דרישות הגלוטמין שלנו חורגות מהייצור שלו. זה כאשר היא הופכת ל”חומצת אמינו חיונית על תנאי”, מה שמרמז על הצורך להשיג אותה מהתזונה שלנו.
הנוכחות של גלוטמין בתזונה שלנו
דיאטה נפוצה כוללת בדרך כלל כ-3 עד 6 גרם גלוטמין מדי יום. זה נפוץ יותר במזונות מהחי בגלל תכולת החלבון הגבוהה שלהם. עם זאת, לכמה מקורות צמחיים כמו טופו, אורז לבן ותירס יש אחוז ניכר מהחלבון שלהם כ-L-גלוטמין. החוכמה היא להבטיח שתצרוך מספיק חלבון, שכן זה יכול מטבעו להגביר את צריכת הגלוטמין שלך.
חיזוק מערכת החיסון
חשיבותו של הגלוטמין בולטת במיוחד בתרומתו למערכת החיסון. תאי מערכת החיסון, כולל תאי דם לבנים, מסתמכים על גלוטמין כמקור דלק ראשוני. בעקבות פציעות קשות, כוויות או ניתוחים, עלולה להיות ירידה ברמות שלו. זה יכול להוביל לגוף לפרק מאגרי חלבון, כמו שרירים, כדי לגשת ליותר גלוטמין. במקרים חמורים, זה יכול לפגוע בתפקוד החיסוני.
תוספי גלוטמין, אם כן, מומלצים לעתים קרובות לאחר פציעות טראומטיות. מחקרים מצביעים על כך שהם יכולים לחזק את הבריאות, להפחית זיהומים, ואפילו לקצר את השהות בבית החולים לאחר הניתוח. בעוד שתוספי מזון יכולים לסייע בהחלמה, האדם הבריא הממוצע יכול בדרך כלל לענות על צורכי הגלוטמין שלו באמצעות תזונה מאוזנת.
חיוני לבריאות המעיים
חלק ניכר ממערכת החיסון שלנו נמצא בתוך המעיים שלנו. גלוטמין משמש כמקור אנרגיה הן לתאי החיסון והן לתאי המעי. זה גם מסייע בשמירה על שלמות מחסום המעיים שלנו, המונע מחומרים מזיקים לצאת אל מעבר למעיים. זה מדגיש את תפקידו של גלוטמין בבריאות החיסונית הכוללת.
השפעה על גידול שרירים וביצועים אתלטיים
בהתחשב בתפקידו הבסיסי בסינתזת חלבונים, יש עניין בפוטנציאל של גלוטמין לעלייה בשרירים ולשיפור ביצועים אתלטיים. עם זאת, מחקרים מראים כי בעוד שתוסף גלוטמין עשוי להפחית כאבי שרירים ועייפות לאחר פעילות אינטנסיבית, הוא אינו משפיע באופן משמעותי על עלייה או כוח שרירים.
עבור ספורטאים, הצריכה מתזונה עתירת חלבון עשויה כבר להיות מספקת, מה שהופך את התוספים למיותרים.
לסיכום, בעוד שגלוטמין חיוני ללא ספק לתפקודי גוף רבים, האם אתה צריך להשלים או לא תלוי במידה רבה בנסיבות התזונתיות והבריאותיות שלך. הקפדה על תזונה מאוזנת ועשירה בחלבון היא דרך טבעית לשמור על רמות גלוטמין אופטימליות.
אולי תרצה לקרוא את המדריך שלנו על עודף ויטמין D כאן.